Daardoor zou de scheepvaart tussen de Hollandsche IJssel en Alphen hervat kunnen worden. Die werd werd vorige week donderdagavond plotseling gestremd, nadat onderzoek had uitgewezen dat de hefbrug in Boskoop ‘constructief onveilig’ was. De provincie Zuid-Holland, eigenaar van de brug, stelde die daarom per direct buiten gebruik, waardoor zowel de scheepvaart als het wegvervoer niet meer door of over de brug konden.

Heineken

De verbinding is van levensbelang voor de bierbrouwerij van Heineken in Zoeterwoude, die vrijwel zijn hele overzeese export via de Gouwe naar de haven van Rotterdam afvoert. Heineken heeft de verantwoordelijk gedeputeerde Floor Vermeulen zaterdag al gewaarschuwd dat de brouwerij stil dreigt te vallen als de stremming van de vaarweg langer dan een week duurt.

Wanneer ‘de hef’ wordt verwijderd en hoe lang die operatie in beslag neemt, viel maandagochtend nog niet te achterhalen. Schuttevaer citeert een provinciale woordvoerder:  ‘We kunnen nu nog niet zeggen hoe lang dat gaat duren, we zijn in overleg met de onderhoudsaannemer hoe we de noodzakelijke maatregelen zo snel mogelijk kunnen nemen.