Dat komt door een besluit van ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Dat voert per 1 oktober veel strengere eisen in voor het maximale gehalte van de chemische stoffen-groep pfas in baggerspecie. Volgens de Vereniging van Waterbouwers heeft alleen al Rijkswaterstaat sinds medio dit jaar voor 200 miljoen minder opdrachten vergeven dan gepland. Met andere opdrachtgevers erbij, zoals de waterschappen, zou het gaan om bijna een miljard euro.

Volgens directeur Edwin Lokkerbol van de branchevereniging is de impact van de pfas-eis groter dan de stikstofuitspraak van de Raad van State. Dat zegt ook de Vereeniging van Grondverwerkende Bedrijven. De stikstofuitspraak zorgt voor vertraging van duizenden bouwprojecten, doordat de afgifte van milieuvergunningen stil kwam te liggen.

Teflon

Volgens de Unie van Waterschappen zijn ook in deze sector veel projecten stilgelegd. De branchevereniging stelt dat verwerkende bedrijven geen partijen baggerspecie meer aannemen zonder verklaring dat het pfas-gehalte onder de nieuwe norm zit.

Bovendien moeten er ook op de plek van opslag of verwerking monsters worden genomen en is het aantal stoffen waarop gecontroleerd wordt sterk uitgebreid. Probleem is dat de nieuwe eisen voor forse wachttijden zorgen bij laboratoria die de monsters onderzoeken, waardoor projecten stil dreigen te vallen.

Zeer zorgwekkende stoffen

De pfas-groep telt duizenden stoffen, waaronder een aantal zogeheten ‘zeer zorgwekkende stoffen’, die mogelijk kankerverwekkend zijn en de vruchtbaarheid aantasten. In Nederland worden de stoffen op grote schaal geproduceerd door Chemours in Dordrecht, dat al jaren onder vuur ligt van de milieubeweging.

Pfas wordt al tientallen jaren verwerkt in duizenden industriële en consumenten-producten, variërend van teflon tot handcrème. Daardoor komt het algemeen in het milieu voor. Volgens deskundigen is pfas extreem moeilijk afbreekbaar en verdwijnt het niet bij verbranding van baggerspecie.

Definitief kader

Het gaat overigens om een overgangsregeling; het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat komt volgend jaar pas met een definitief kader. De sector stuurde begin deze maand al een brandbrief over de pfas-problematiek, maar die kreeg tot dusverre nauwelijks aandacht. Inmiddels heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven bevestigd dat ze op 1 oktober aan tafel gaat met onder meer de Waterbouwers en Bouwend Nederland.