Volgens Ben Geybels, topman van Group-GTS, is het gebruik van lng rendabel op voorwaarde dat de trucks 130.000 kilometer per jaar rijden in vaste pendeldiensten. Gyproc, een onderdeel van de Franse groep Saint Gobain, maakte tegelijkertijd bekend meer gebruik te willen maken van de binnenvaart.

In dit kader kocht het zelf een binnenschip aan, een ‘pallet shuttle barge’. Dit type schip, met een laadvermogen van driehonderd ton, werd specifiek ontwikkeld om goederen op pallets te vervoeren. Gyproc zet het in op twee trajecten. Het vaart tussen Amsterdam, Niel en de fabriek in Kallo, in het Antwerpse havengebied.

Elektrische heftrucks

Voor intern transport heeft Gyproc de heftrucks op diesel vervangen door exemplaren op gas. In de toekomst wil het ook elektrische heftrucks inzetten. Daarnaast zijn er maatregelen rond werftransport. Voor een recent project in samenwerking met de stad Gent is zo afgesproken om geen transporten te doen tijdens de begin- en einduren van de scholen.