Nog een bedrag van 40 miljoen euro is nodig om het laatste financiële gat te dichten voor de verbreding. In totaal bedragen de bouwkosten 205 miljoen euro. ChristenUnie roept minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) op om ‘zo snel mogelijk’ met het resterende bedrag over de brug te komen.

Economische ontwikkeling

CU-Kamerlid Nico Drost licht toe: ‘Den Haag moet zich realiseren hoe belangrijk verbreding van de sluis is voor de economische ontwikkeling in onder meer Friesland, Overijssel en Flevoland. Stapje voor stapje komt de verbreding dichterbij, maar het proces gaat nog te langzaam.’

‘Deze investering van het kabinet is heel belangrijk. Nu is het van belang om vaart te houden. De verbreding van Kornwerderzand mag niet te lang meer duren.’

Shortsea

Er wordt vanuit de provincies Friesland, Overijssel, Flevoland en Drenthe al lange tijd gelobbyd voor de verbreding van de Kornwerderzandsluis. Een verruiming betekent een directe verbinding met open zee, waardoor het toegankelijk wordt voor shortsea.

Ook voor jachtbouwers is het van belang. De jachten komen na de bouw niet meer terug op de werf, omdat de schepen niet door de sluis passen. Met de verbreding kan onderhoud gewoon bij de jachtbouwers plaatsvinden.

Lees ook: Minister wil honderden miljoenen voor onderhoud infrastructuur