Daarmee hoopt de grootste bierbrouwer ter wereld in België op jaarbasis vijfduizend vrachtwagenritten te kunnen schrappen. De brouwerij ligt op amper zevenhonderd meter van het water.

Vier per week

Wekelijks vertrekken de vier ‘bierboten’ elk twee keer over het Albertkanaal naar Antwerpen. Samen zijn ze goed voor honderd containers per week. Vandaar wordt het bier naar verschillende buitenlandse bestemmingen verscheept.

Ongeveer 90% van de Stella Artois wordt geëxporteerd. Het uitvoervolume neemt overigens nog altijd toe. Dat is vooral goed nieuws voor de haven van Luik, die haar jaarlijks containervolume ziet groeien van 75.000 naar 80.000 en uitzicht heeft op nog meer.

CO2-uitstoot

Het project kadert in de ambitie om tegen 2025 de uitstoot van CO2 met 25% te verminderen. Sinds vorig jaar brengt AB Inbev in dit kader al het bier voor retailgroep Delhaize per trein naar het verdeelcentrum van Delhaize in Ninove. Ook die ingreep was goed voor vijfduizend vrachtwagenritten minder.

Bij het laden van de eerste bierboot naar Antwerpen waren onder meer eerste minister Charles Michel, gouverneur Hervé Jamar en burgemeester Willy Demeyer van Luik aanwezig (foto).