In totaal was de binnenvaart in Vlaanderen vorig jaar goed voor het transport van 72 miljoen ton goederen, waarbij 853.253 TEU-containers (+3,6%). Het palletvervoer via de binnenvaart steeg zelfs met 42%.

Droogte

Toch ziet Vlaams minister van mobiliteit Ben Weyts (N-VA) nog ruimte voor verdere groei. Want door de droogte in de zomer en de extreem lage waterstanden op de Rijn vielen de transporten van en naar Duitsland sterk terug. Op het belangrijke Albertkanaal vertaalde dit zich in een vermindering met 2,1%. De globale groei is dan ook te danken aan de Bovenschelde (+6,8%) en de as Antwerpen-Brussel-Charleroi (+9,8%).

‘Zonder de binnenvaart hadden er vorig jaar 3 miljoen vrachtwagens extra over onze wegen gereden. Net daarom wil ik nog meer vracht over het water zien gaan’, aldus Weyts. ‘We hebben meer dan 1.000 km bevaarbare waterweg. 80% van al onze bedrijven ligt op maximaal 10 km van zo’n waterweg. Er is dus nog veel potentieel.’