Die ligt in het Lekkanaal en krijgt met de aanleg van de derde kolk fors een veel grotere capaciteit. Het Lekkanaal is de belangrijkste rechtstreekse vaarweg tussen de havens van Rotterdam en Amsterdam. Jaarlijks passeren er ongeveer 50.000 schepen. De scheepvaart kampt nu soms met lange wachttijden. De openstelling van de derde kolk maakt daar naar verwachting een eind aan.

Nieuwe kolk

De nieuwe kolk is 276 meter en 25 meter breed, tegen 225 meter lang en achttien meter breed voor de twee bestaande kolken. Die afmetingen zijn gebaseerd op het gelijktijdig kunnen schutten van twee schepen van 135 meter, de standaardmaat van de grootste binnenvaartschepen.

Het budget voor de bouw van de derde kolk bedraagt 216 miljoen euro. De bouw is uitgevoerd door het consortium Sas van Vreeswijk, met daarin de Belgische aannemers Jan de Nul en Besix en het Nederlandse Heijmans.