‘Wat nu nog rest zijn langetermijneffecten van de droogte, waarvoor meer tijd nodig is om tot volledig herstel te komen. De grondwaterstanden zijn nog laag en voor volledig herstel is een langdurigere periode met neerslag nodig’, aldus de overheidsorganisatie.

Extra maatregelen

Waterschappen nemen extra maatregelen om het grondwater zoveel mogelijk aan te vullen. Ook de natuur moet op diverse plekken nog herstellen en het chloridegehalte in het IJsselmeer is nog licht verhoogd.

‘De komende wintermaanden brengen hier waarschijnlijk verlichting in. Het is op dit moment echter niet aan te geven hoe snel dit gaat. Dat is afhankelijk van de hoeveelheid neerslag die valt in ons land en de stroomgebieden van de Rijn en de Maas.’

Verliezen

Het lage water zorgde de afgelopen maanden voor veel problemen. Rederijen konden veel minder lading vervoeren. Daardoor kwamen bijvoorbeeld tankstations zonder brandstof te zitten en moesten diverse terminals langs de Rijn forse volumeverliezen incasseren. Het zorgde echter wel voor behoorlijke tariefstijgingen voor binnenvaartbedrijven.

Lees ook: