De werken om de capaciteit van het Albertkanaal – dat Antwerpen verbindt met Luik – te vergroten zijn al jaren bezig. Naast verbredingswerken gaat het om de vervanging van bruggen.

De nieuwe bruggen zijn niet alleen aangepast aan de toegenomen kanaalbreedte, maar zijn ook hoger dan de al bestaande bruggen. Schepen kunnen daardoor vier in plaats van drie lagen containers meenemen. 

Upgrade

Van de 62 bruggen zijn er reeds 32 verhoogd. Aan zestien andere wordt gewerkt. De studiebureaus zijn erbij gehaald om ook de upgrade van de veertien overige bruggen tegen 2022 klaar te krijgen. Oorspronkelijk moesten de werken in 2020 rond zijn, maar intussen is de deadline verschoven naar 2022.

‘Het is niet zo dat we plots extra hulp nodig hebben om de werken tegen 2022 klaar te hebben’, zegt Liliane Stinissen, woordvoerster van de Vlaamse Waterweg. ‘Voor dergelijke grote projecten halen we er altijd externe mankracht bij. De medewerkers van de studiebureaus werken dan in onze kantoren samen met onze projectingenieurs. We zetten hen ook in voor de werken die nu al bezig zijn. De extra aanbesteding vond gewoon plaats omdat een vorige opdracht was afgelopen.’

Bron foto: De Vlaamse Waterweg