De tanker heeft 400 ton van het zeer agressieve salpeterzuur aan boord. Voor zover bekend is er geen lading in het water terecht gekomen. Het ongeluk gebeurde in de vroege ochtend rond 04.30 uur. In de loop van de ochtend werd het schip vlotgetrokken. Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren is nog niet duidelijk.

Waldhof

Zeven jaar geleden kapseisde ook bij de Lorelei de tanker ‘Waldhof’ met een lading van bijna 2.400 ton zwavelzuur. Dat leidde tot een wekenlange stremming van de Rijn en tientallen miljoenen euro’s schade voor vervoerders en verladers. De ‘Waldhof’ sloeg om op het moment dat de nauwe passage langs de beroemde Lorelei-rots na een periode van hoogwater net weer was vrijgegeven.

Deze keer hing de gronding mogelijk samen met de extreem lage waterstand van de midden-Rijn. Die bedraagt bij het een paar kilometer stroomopwaarts gelegen meetpunt Kaub nu slechts ongeveer 55 centimeter. Dat verklaart waarschijnlijk ook waarom de tanker maar 400 ton lading aan boord heeft. Bij die waterstand kunnen schepen maar ongeveer een zesde van hun laadvermogen benutten.

Voorspelling

Volgens de voorspelling van het informatiesysteem voor de Duitse vaarwegen Elwis daalt de zogenoemde Pegelstand de komende dagen nog verder, richting vijftig centimeter. Als het water nog verder zakt, komt een deel van de Rijnvloot niet meer voorbij de ondiepte bij Kaub.