Maandag werden de sluisdeuren van de haven gesloten, vanwege de lage waterstand. Schippers die zich in de haven bevonden, konden er daardoor niet meer uit en zitten inmiddels al dagen vast. Dat er op korte termijn verbetering komt in hun situatie lijkt niet waarschijnlijk.

Communicatie

Schippersvereniging ASV is niet te spreken over de gang van zaken in Deventer. De belangenorganisatie ergert zich aan de gebrekkige communicatie van de gemeente, die verantwoordelijk is voor de haven. Sunniva Fluitsma van ASV had graag gezien dat de betreffende schippers waren geïnformeerd voordat de sluizen dicht gingen. Of anders in ieder geval de mogelijkheid was geboden om de haven te verlaten.

‘Een van de schippers was dezelfde ochtend nog de sluis door gekomen: niets aan de hand en niemand die iets zegt over een eventuele stremming. Maar toen hij eruit wilde varen was het plotseling gevaarlijk, de bovendeuren zouden de druk van het water niet aankunnen en dan zou er een heel gevaarlijke situatie ontstaan’, is te lezen op de Facebook-pagina van de ASV.

Claim

Ook de manier waarop nu met de schippers wordt omgegaan, vindt Fluitsma beneden alle peil. ‘Als we meer duidelijkheid willen, worden we feitelijk van het kastje naar de muur gestuurd.’ Ze merkt dat de gemeente naar het waterschap wijst, maar die geeft aan weinig te kunnen doen.

Een van de gedupeerde binnenschippers heeft inmiddels een schadeclaim ingediend van 2.000 euro per dag. Een begrijpelijk besluit, vindt Fluitsma. ‘Zijn schip is 1.200 ton. Aan vaste kosten alleen betaalt hij al 600 euro per dag.’ Ze hoopt dan ook dat andere ondernemers dat voorbeeld volgen.