Volgens het bericht is een ‘foutieve waarde’ in het stuwprogramma ingevoerd. Schipper-eigenaar Oorburg ontkent dat in vakblad Schuttevaer. Volgens hem gaat het om een ‘softwarematig’ probleem. ‘Het is niet iets waar wij iets aan kunnen veranderen. Er is een fout in de software ontstaan. Hoe dat kan, moet nog worden uitgezocht. Misschien is het veroorzaakt door een computervirus.’

Het schip verloor in de nacht van vrijdag op zaterdag 21 juli naar schatting veertig containers toen het werd beladen bij de Delta Terminal van ECT. Het maakte plotseling zoveel slagzij, dat de containers er af vielen. Dat bleek een geluk bij een ongeluk, want het gewichtsverlies aan de lage kant herstelde de stabiliteit waardoor de ‘Comienzo’ weer overeind kwam. Voor zover bekend, is niemand gewond geraakt.

Bron foto’s: Twitter ILT

Lees ook: Lege containers vallen van schip op Maasvlakte