Shortsea voor Gelders papier

scheepvaart

Een kustvaarder die stukgoed vanuit Renkum naar Groot-Brittannië vervoert: dankzij de ligging aan de Rijn en een eigen bedrijfshaven kan het.

Al ruim honderd jaar maakt Parenco (een samengestelde naam uit Papier, Renkum en Companie) papier aan de oever van de Beneden-Rijn. Jaarlijks produceert de fabriek 650.000 ton papier. Hiervoor is 750.000 ton oud papier nodig. ‘We maken wit papier voor bijvoorbeeld reclamefolders, en bruin papier voor karton’, zegt Marc van het Bolscher, supply chain director bij de fabrikant.

Vooral in dat laatste segment is veel groei te zien. ‘De aantrekkende economie en vooral ook de online handel en e-commerce zorgen voor een aantrekkende vraag naar karton’, legt Van het Bolscher uit. Zeker sinds de onderneming eerder dit jaar werd overgenomen door het Ierse Smurfit Kappa, gespecialiseerd in het maken van verpakkingen, zal de productie van bruin karton blijven groeien.

Jeu-de-boules

Naast de aanvoer van oud papier en de afvoer van rollen gereed product, verwerkt de fabriek, waar in totaal 350 mensen werken, ook zetmeel, vulstoffen en worden goederen die in het oud papier worden gevonden (‘we vinden er zelfs jeu-de-boules ballen in’) afgevoerd.

Voor een klein deel gaat dat per binnenschip, maar het aantal vrachtwagenbewegingen is groot. Om het milieu en de omgeving te ontlasten, begon Parenco ongeveer anderhalf jaar geleden een
onderzoek naar de mogelijkheid de bevoorrading van de Britse markt per shortsea uit te voeren.

Er waren wat hobbels te nemen voordat, afgelopen donderdag, het eerste schip de ‘Sea Charente’ beladen met 1250 ton papier de haven kon verlaten. Zo moest de haven gedeeltelijk worden uitgebaggerd om de diepte op drie meter te brengen en kregen twee medewerkers van Parenco uitgebreide veiligheidstrainingen.

Omdat er nu al getrainde medewerkers zijn binnen het bedrijf, voorziet de directie van Parenco geen al te grote problemen na een eventuele Brexit. ‘We kunnen de douaneprocedures naar ons eigen terrein verleggen.’

Airbags

De rollen papier worden staand in het ruim vervoerd. Mocht het schip een keer niet volledig beladen zijn (bijvoorbeeld als gevolg van laag water op de rivier) dan houden airbags de lading op zijn plaats.

Samen met logistiek dienstverlener Seacon werd de multimodale transportstroom opgezet. Aan de Nederlandse zijde gaat het transport volledig over het water, aan de Britse zijde kunnen de schepen bij het warehouse aanmeren. De last mile, tussen warehouse en afnemer, wordt getruckt.

Twee schepen zullen 36 keer per jaar via Rotterdam naar Northfleet varen, in het graafschap Kent, en zo in totaal 45.000 ton papier vervoeren. Per jaar scheelt dat 1875 vrachtwagens op de weg, ongeveer 10% van het totale aantal vrachtwagenbewegingen van de onderneming. Los van een afname aan overlast voor de omgeving en minder uitstoot van fijnstof, daalt ook de CO2-uitstoot aanzienlijk. ‘Bij het inzetten van trucks bedroeg de CO2-uitstoot 18.750 kg per maand. De coaster stoot 11.407 kg CO2 per maand uit, dus onder aan de streep scheelt het 7.343 kg per maand’, rekent de supply chain director uit zijn hoofd voor.

Helemaal nieuw is deze modal shift voor Parenco overigens niet, want in het verleden werden al coasters ingezet. In het topjaar 2009 verliet zo 100.000 ton aan papier de eigen binnenhaven van het bedrijf. ‘Ook toen werd de ‘Sea Charente’ al ingezet’, weet Van het Bolscher te vertellen. ‘Sterker nog: de kapitein van toen staat ook nu weer op de brug.’ Tijdens de crisisjaren echter stokte deze vorm van transport.

Footprint

Parenco onderzoekt of de binnenvaart ook bij andere productstromen een rol kan spelen. ‘De aanvoer van zetmeel zou met binnenschepen kunnen, net als het afvoeren van afval of de aanvoer van oud papier. Die mogelijkheden worden nu onderzocht.’ Van het Bolscher geeft aan dat zogenoemde vulmiddelen, nodig bij de bereiding van papier, zoals bepaalde chemicaliën, al per schip worden aangevoerd.

De modal shift past in het streven van de onderneming om de CO2-footprint te verkleinen. Om te voorzien in een fors deel van de energiebehoefte gebruikt Parenco een biomassa- en biogascentrale en het onderzoekt ook andere alternatieven, zoals geothermie. Daarnaast wordt uitsluitend oud papier als grondstof gebruikt.

De schepen die het fabrieksterrein aandoen, kunnen gebruikmaken van walstroom, zodat de diesel­generator onbenut kan blijven. Op LNG varen de schepen echter nog niet, ‘maar het onderwerp is al wel ter sprake gekomen tijdens gesprekken met Seacon’.

Bron foto: Parenco

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Shortsea voor Gelders papier | NT

Shortsea voor Gelders papier

scheepvaart

Een kustvaarder die stukgoed vanuit Renkum naar Groot-Brittannië vervoert: dankzij de ligging aan de Rijn en een eigen bedrijfshaven kan het.

Dit artikel verder lezen?

De koning wordt 57 jaar en NT trakteert:

Ontvang 57% korting op een Digitaal abonnement!

Abonneer nu