Schippers verliezen nu vaak tijd en geld doordat ze moeten wachten bij bijvoorbeeld sluizen. De nieuwe app wil dit probleem tackelen door informatie en advies te geven aan binnenvaarders over bijvoorbeeld aanpassingen van hun snelheid of het nemen van een alternatieve route. Dat meldt dagblad De Limburger.

De nieuwe toepassing, genaamd Groene Golf, verwerkt real-time informatie omtrent opstoppingen en verspreidt deze informatie richting gebruikers. De nieuwe app is gratis te gebruiken en is ontwikkeld door het bedrijf Trapps Wise, in samenwerking met het Vlaamse Novation en het BISS-instituut van de Universiteit van Maastricht.

Groene Golf krijgt input van onder meer het Automatisch Identificatie Systeem en wordt in juni getest tussen de sluizen bij Maasbracht en Ternaaien in België. Als alles goed werkt, vindt uitrol plaats naar twee andere routes: Moerdijk-Venlo-Duisburg en Antwerpen-Born-Duisburg.