Vier bedrijven gaan ladingen bundelen om de congestie bij de Rotterdamse haven te verminderen. Dat maakten de betrokken partijen deze week bekend.


Het gaat om Barge Terminal Tilburg, Moerdijk Container Terminals, Combined Cargo Terminals en binnenvaartbedrijf Danser Group. In praktijk betekent het dat één schip bij verschillende terminals in Tilburg en Moerdijk ladingen ophaalt om deze naar één deepseaterminal in Rotterdam te brengen.

Ook op de omgekeerde route worden ladingen gebundeld. Dit zorgt ervoor dat minder schepen noodzakelijk zijn en daardoor de waterfiles in de Maasstad verminderen. Tevens heeft de samenwerking gunstige gevolgen voor het brandstofverbruik.

In september 2017 maakte de Rotterdamse haven bekend dat het 3 miljoen euro beschikbaar stelt voor projecten die de congestie bij Europa’s grootste haven zouden verminderen. Het project van de vier bedrijven heeft een deel van dat bedrag gekregen. Om hoeveel geld het gaat, delen ze niet mee.