De Rijnvaart krijgt opnieuw te maken met stremmingen door de overvloedige neerslag in het stroomgebied van de rivier.


Bij Koblenz kwam de waterstand donderdagochtend boven de 6,50 meter uit, de grens waarbij de scheepvaart uit veiligheidsoverwegingen wordt stilgelegd. Die stremming zal vermoedelijk tot en met vrijdag duren, zo valt op te maken uit de prognoses van Elwis. Dat is het informatiesysteem van de landelijke Duitse vaarwegbeheerder WSV.

Bij het ongeveer vijftig kilometer verder stroomopwaarts gelegen Kaub, vlakbij de Lorelei-passage, wordt morgenavond de hoogste waterstand verwacht. Het is nog niet zeker of die boven de toegestane 6,40 meter uitkomt; volgens de prognose wordt morgenavond de 6,45 meter aangetikt en daalt het water binnen een paar uur weer onder de 6,40 meter.

Hoger stroomopwaarts is de Rijn al gestremd tussen Maxau (Karlsruhe) en Mannheim. Het ziet er niet naar uit dat de vaart naar het Roergebied ook gestremd wordt. Bij Ruhrort, waar de Roer in de Rijn uitkomt, blijft de waterstand waarschijnlijk onder de toegestane grens van 8,80 meter. Wel gaat de rivier waarschijnlijk morgen rond middernacht bij het tachtig kilometer verder stroomopwaarts gelegen Keulen dicht voor de scheepvaart.

Rijkswaterstaat verwacht dat de hoogwatergolf in Nederland het komende weekend de hoogste stand bereikt. Bij Lobith wordt 14,25 meter boven NAP verwacht, veertig centimeter onder de hoogste stand van de vorige hoogwaterperiode kort na de jaarwisseling. Toen werd wel een aantal veerdiensten gestaakt, maar kon de beroepsvaart gewoon blijven varen.