Dat meldt de brancheorganisatie in een persbericht, waarin overigens niet wordt vermeld per wanneer ze vertrekt. Daarin zegt voorzitter Roland Kortenhorst ‘er begrip voor te hebben dat Duursema een nieuwe stap in haar loopbaan wil maken’.

Ze trad in september 2013 aan als eerste directeur van het kort daarvoor uit een fusie tot stand gekomen BLN-Schuttevaer, de grootste brancheorganisatie in de binnenvaart. Daarvoor was ze bij het fusieproject betrokken als consultant van de Rotterdamse Rebel-groep.

Duursema werd drie jaar geleden ook secretaris-generaal van de European Skippers Organisation (ESO), een Europese koepel van nationale organisatie die vooral particuliere schippers vertegenwoordigt. Ze vervult verder advies- en bestuursfuncties bij de Rotterdam Maritime Board, de stichting Green Award en Cirkellab, dat zich richt op circulaire economie.

Kortenhorst zegt in een toelichting het vertrek van Duursema niet te hebben zien aankomen. ‘Dat ze een keer een switch zou maken verbaast me niet, want ze is zeer getalenteerd. Maar ik had het moment niet zien aankomen.’ De datum van haar vertrek staat nog niet helemaal vast, maar ze blijft naar verwachting nog zo’n twee maanden in functie. Kortenhorst gaat er van uit dat ze ook haar functie bij de ESO neerlegt.

Duursema zegt zelf vorig jaar al te hebben aangegeven dat het goed zou zijn uit te kijken naar een mogelijke opvolger omdat ze op termijn iets anders wilde gaan doen. Ze heeft naar eigen zegen nog geen nieuwe baan, maar wil wel graag bij de binnenvaart betrokken blijven.