Rijkswaterstaat was niet de enige overheidsdienst die fouten maakte direct na het incident bij de stuw bij Grave. Ook veiligheidsdiensten en waterschappen dragen verantwoordelijkheid.


Dat zei Rijkswaterstaat onlangs tegen De Limburger. Afgelopen week was het een jaar geleden dat een Slowaakse schipper tegen de stuw botste, met grote gevolgen. Het waterpeil in de Maas en in het Maas-Waalkanaal daalde fors. Daardoor konden vaarwegen tijdelijk niet worden gebruikt, met alle gevolgen van dien voor de binnenvaartsector. Ook diverse woonbootbewoners leden veel schade.

In een onderzoek naar het incident kwam naar voren dat de nasleep verre van vlekkeloos was verlopen. Onderzoeksbureau Berenburg, dat handelde in opdracht van Rijkswaterstaat, oordeelde hard. Overheden en hulpdiensten hebben fouten gemaakt, waaronder Rijkswaterstaat zelf. Die hadden bijvoorbeeld de sluisdeuren bij Heumen sneller moeten sluiten.

De vaarwegbeheerder wil echter niet het gehele boetekleed aantrekken. Zo wijst Rijkswaterstaat erop dat ze niet bij het schip kon komen, doordat hulpverleners daar bezig waren. ‘Wij zijn ons in de gehele afhandeling te veel als probleemeigenaar gaan zien’, zegt Eric Diepstraten van RWS tegen het regionale dagblad. ‘Bij persconferenties had niet alleen Rijkswaterstaat achter de microfoon moeten zitten, maar ook veiligheidsregio’s en waterschappen.’

De schade van het incident kwam uit op ongeveer 15 miljoen euro, denkt verladersorganisatie Evofenedex. Het schip dat tegen de stuw botste, was van de Duitse rederij Gefo. Deze heeft bijna 1 miljoen euro beschikbaar gesteld als schadevergoeding. Wie de andere onkosten gaat vergoeden, is niet duidelijk. In de loop van dit jaar brengt de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) een tweede rapport uit over het incident.