Begin 2018 gaan in het Vlaamse Sint-Baafs-Vijve de werkzaamheden van start voor de bouw van een nieuwe sluis op de Leie. De bouwvergunning is uitgereikt en er is een aannemer aangesteld.


De werkzaamheden maken deel uit van het Seine-Scheldeproject, de verbeterde verbinding via binnenwateren van het Scheldebekken met het hart van Frankrijk. Ze zijn goed voor een investering van 46 miljoen euro door de Vlaamse overheid.

De bestaande sluis in Sint-Baafs-Vijve, tussen Gent en Kortrijk, is te klein voor grotere schepen die gebruik moeten kunnen maken van de Seine-Scheldeverbinding. Daarom wordt er een nieuwe sluis gebouwd. Omdat die niet op exact dezelfde plaats komt, zal het scheepvaartverkeer slechts minimale hinder ondervinden van de werkzaamheden. De eerste stap is het optrekken van een nieuwe kaaimuur op de rechteroever, ter hoogte van het eiland D’Hooie. Die zorgt ervoor dat de huidige sluis ook tijdens de bouw van de nieuwe altijd toegankelijk blijft. Na ingebruikname daarvan wordt de oude sluis afgebroken en vervangen door nieuwe kaaimuren en een insteekdok. De Leie, die hier nu 3,5 meter diep is, wordt een meter extra uitgediept.

De nieuwe sluis zal bruikbaar zijn voor vaartuigen tot 185 meter lang en (zoals de bestaande sluis) 11,40 meter breed. Halfweg krijgt ze een extra sluisdeur, waardoor ze kleineren schepen sneller kan schutten.