Donderdag is het personeelstekort in de binnenvaartsector onderwerp van een tv-uitzending. WNL besteedt er aandacht aan en ziet dat er hoop gloort. Aanmeldingen bij scheepvaartopleidingen groeien


Al geruime tijd is niet genoeg geschikt personeel te vinden voor de binnenvaart. Zo stonden vorige maand meer dan vierhonderd vacatures open en heeft een op de tien schepen niet genoeg bemanningsleden. Dat meldt WNL. Die pijn wordt de komende jaren misschien wat verzacht.

Het Rotterdamse Scheepvaart en Transport College, dat ook aan bod komt in de tv-uitzending, merkt namelijk een stijging van het aantal aanmeldingen. Dat waren er dit jaar 10% meer dan in het jaar ervoor. Oorzaak van deze stijging is volgens de onderwijsinstelling het goede vooruitzicht op een baan.

Opvallend is ook dat steeds meer vrouwen zich aanmelden. Eén van hen, Larissa Nijmeijer, komt in de uitzending aan het woord. ‘Het is mijn allergrootste droom. Je kunt heel erg goed verdienen in de binnenvaart’, zegt ze tegen de makers van de documentaire. Al draait het voor Larissa zeker niet alleen om het geld. ‘Ik doe dit omdat ik het echt leuk vind.’

De uitzending is donderdag te zien op NPO2 vanaf 21.10 uur. Beklijk hier een voorproefje: