Tweede Kamerlid Jan Middendorp wil van staatssecretaris Sharon Dijksma weten wat zij doet om de schade te beperken die de logistieke sector lijdt door de spoorstremming bij het Zuid-Duitse Rastatt.


Hij heeft daarover gisteren een reeks vragen ingediend. Hij wil onder meer weten of Dijksma een beeld heeft van de schade die Nederlandse goederenvervoerders lijden en hoe dat in de gaten wordt gehouden. Hij wil verder precies weten in hoeverre getroffen partijen in Nederland op de hoogte worden gehouden van de ‘tijdtabel’ voor het oplossen van de stremming.

Verder wil Middendorp ook meer informatie over de contacten met het Duitse ministerie van Verkeer en over wat die gesprekken opleveren. Ook wil hij weten wat er op Europees niveau wordt ondernomen om de gevolgen van de blokkade van de belangrijkste Noord-Zuidverbinding in het Duitse goederenvervoer per spoor te verzachten.

Daarbij wijst hij op het tekort aan Franse machinisten, waardoor de uitwijkroute via de Elzas maar mondjesmaat gebruikt kan worden. Zoals bekend heeft de Duitse spoorbeheerder DB Netze aangekondigd dat de problemen bij Rastatt uiterlijk op 7 oktober zijn opgelost.

Voorman Hans-Willem Vroon van brancheorganisatie Rail-Good is ingenomen met het initiatief van Middendorp. Hij hoopt dat de vragen aan de ‘oorverdovend stille’ Dijksma leiden tot meer politieke druk uit Nederland op het Duitse verkeersministerie en DB Netze.