Transport van atoomafval over de weg in Duitsland was altijd al fel omstreden. Voor het eerst zijn nu vaten met onder meer plutonium onder zware politiebegeleiding over het water afgevoerd.


Woensdagmorgen vertrok een binnenschip met drie zogenoemde ‘castors’ – speciale vaten voor kernafval – van de stilgelegde kerncentrale in Obrigheim (Baden-Württemberg) naar het vijftig kilometer verderop gelegen Neckarwestheim nabij Heilbronn, waar ze tijdelijk worden opgeslagen.

Hoe lang het vervoer zal duren, werd door de autoriteiten om veiligheidsredenen geheim gehouden. Er is al een actiegroep tegen het vervoer opgericht, ‘Neckar Castorfrei’ geheten. Die vreest dat bij een ongeval bij het vervoer de gehele Rijn, waarin de Neckar uitmondt, zal worden vervuild.

De actiegroep verzet zich ook tegen de tussenopslag in Neckarwestheim. De grond waarop dat moet gebeuren zou onstabiel zijn en zeker niet geschikt voor de opslag van atoomafval gedurende tientallen jaren.

De vervoerder, EnBW, zegt dat het vervoer met een binnenschip volkomen veilig is. De komende weken worden nog vier van zulke transporten uitgevoerd, telkens met drie vaten afval aan boord.