De haven van Antwerpen gaat nauwer samenwerken met de havens van Basel, Weil am Rhein en Mulhouse om de planning van de terminalafhandeling voor de binnenvaart te verbeteren.


Voor RheinPorts, waarin de binnenhavens aan de Boven-Rijn samenwerken, ontwikkelt het Antwerpse havenbedrijf extra modules, die kunnen worden toegevoegd aan het RheinPorts Information System (RPIS), een IT-platform voor de optimalisatie van logistieke processen in de aangesloten havens.

RPIS werd eind 2015 ingevoerd en kan worden uitgebreid naar andere havens aan de Rijn. Er is nu een module aan toegevoegd, gebaseerd op het Antwerpse Barge Traffic System (BTS), dat een betere planning van de scheepsbewegingen in de binnenvaart tussen de Boven-Rijn en Antwerpen mogelijk maakt, met inbegrip van de terminalafhandeling in Antwerpen.

Het Antwerpse havenbedrijf ontwikkelt verder voor RheinPorts onder meer een module voor de elektrische uitwisseling van laad- en losgegevens tussen binnenvaartoperators en de Antwerpse terminals. Er komt ook een module dat de douaneafhandeling bij de Zwitserse grens automatiseert en daarmee veel vlotter kan laten verlopen. Die laatste module moet eind dit jaar gereed zijn.