Minister Brigitte Grouwels van het Hoofdstedelijk Gewest Brussel nam vorig jaar september het initiatief om binnenschepen een grotere rol in de Europese stadslogistiek toe te bedelen. Ze deed dat samen met de steden Brussel, Berlijn, Boedapest, Parijs en Wenen en met twee Europese binnenvaartorganisaties: EFIP (inland terminals) en INE (binnenvaart).

Het initiatief kreeg de naam Connecting with Waterways, a Capital Choice. Nu Pisa tot het rijtje toetreedt, zijn het dus niet meer uitsluitend hoofdsteden die aan het project meedoen.

Doel van de steden is te helpen de logistiek in grote steden tegen 2030 kooldioxide-neutraal te maken. Dat is een belangrijke doelstelling van de Europese Commissie. Pisa ziet in eigen omgeving goede mogelijkheden om de stad te beleveren, onder meer over het Navicelli-kanaal en over de rivier de Arno.