Total Produce ontvangt zijn lading van de zeeterminals sinds het fruit uit overzeese gebieden niet meer conventioneel, maar voornamelijk in containers naar Rotterdam komt. Werden de containers voorheen per truck naar de loodsen op de fruitterminal in de Merwehaven gebracht, sinds kort gebeurt dat met een binnenvaartschip.

De fruitimporteur begon in mei vorig jaar op bescheiden schaal met een proef. Nu, nog geen jaar later, wordt al 90% van het volume per barge aangevoerd. Het voordeel dat de loodsen direct aan het water staan, is uitgebuit: kraanschepen van Mercurius zetten de containers zelf aan de kade en natransport is niet nodig.

Toch was de overstap niet gemakkelijk, zegt Jansen in het interview: “Je moet erin geloven. De heersende gedachte is: we pikken een container op met een vrachtwagen en binnen no-time staat die hier in onze loods. En dat is nog eens goedkoper ook. We hebben onze commerciële mensen écht moeten overtuigen dat het ook anders kan.”

De distributie van het fruit vanuit Rotterdam gebeurt nog wel met de truck. In de toekomst ziet Jansen daarin ook een rol voor de binnenvaart weggelegd.

Bekijk video

Zie de gedrukte editie van Nieuwsblad Transport, week 5, 1-7 februari