De meloenen zijn afkomstig uit Zuid-Amerika en arriveerden met de ‘Rio Negro’ van Hamburg Süd op ECT’s City Terminal in Rotterdam, gingen zondag op het binnenschip en waren maandagochtend bij TCT Venlo, onderdeel van ECT. Van daaruit distribueert Frankort & Koning ze over onder meer Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland en Scandinavië.

Volgens een woordvoerder van Frankort & Koning was de zending slechts een klein deel van de wekelijkse import via Rotterdam, die tot nu toe volledig naar Venlo getruckt werd. Hij verwacht dat er op honderden containers met groenten en fruit per jaar over water in plaats van over de weg vervoerd kunnen worden.

Het transport werd gezamenlijk georganiseerd door Frankort & Koning, Customs Solutions & Improvement en TCT Venlo. Ze willen proberen om via het versproject Fresh Corridor proberen om ook andere bedrijven aan boord te krijgen.