De nationale commissie voor havenontwikkeling acht de marktcondities ‘niet rijp’ voor een nieuwe terminal. Scheepvaartminister Yiannis Plakiotakis sprak een maand geleden nog zijn steun uit aan Cosco’s herziene masterplan om de haven voor 800 miljoen te moderniseren en uit te breiden.

Razendsnel gegroeid

Daarvan was 330 miljoen bestemd voor een terminal van bijna drie miljoen teu, wat de totale containercapaciteit van de Griekse haven op tien miljoen teu zou brengen. Sinds de Chinezen in 2016 het roer in Piraeus overnamen, is de overslag razendsnel gegroeid. Vorig jaar werd er 4,9 miljoen teu overgeslagen, dit jaar waarschijnlijk rond de 5,5 miljoen teu.

De havencommissie heeft de rest van het masterplan wel goedgekeurd. Dat omvat onder meer een nieuwe cruiseterminal en een nieuwe autoterminal. Verder wordt het vervallen ‘waterfront’ aangepakt en wordt een deel van het oude havengebied omgetoverd in een uitgaans- en winkelgebied.