De verhoging van de tol is direct op maandagochtend 29 juli ingegaan, nadat het Servische parlement vrijdag ervoor de tolverhoging goedkeurde. De tolverhoging was eerder dit jaar al aangekondigd, maar de impopulaire maatregel werd uitgesteld in verband met verkiezingen.

Voor de transportsector betekent het in ieder geval dat voor vrachtwagens van meer dan 3.5 ton de route vanuit Hongarije naar Noord-Macedonië en Griekenland nu 108,54 euro (12.780 Servische dinar) kost, in plaats van 96,90 euro. De route naar Bulgarije kost nu 10.400 Servische dinar, omgerekend zo’n 88,32 euro, waar eerst 78,90 euro voor betaald moest worden.

Achterstallig onderhoud

Putevi Srbije geeft aan dat het sinds 2008 de toltarieven niet heeft verhoogd en hoopt met het extra geld het achterstallig onderhoud te kunnen financieren. De verwachting is dat de inkomsten voor 2019 door deze maatregel met zo’n 16 miljoen euro stijgen tot 234 miljoen euro. De toltarieven blijven overigens de laagste in de regio volgens het staatsbedrijf.