De autoriteiten troffen eind juni achttien ton cocaïne aan op het ‘MSC Gayane’, een recordvangst. Direct werd er beslag gelegd op het schip, dat sinds de enorme drugsvondst aan de kade in de haven van Philadel­phia lag.

Omdat het dit jaar niet de eerste keer was dat er een grote partij drugs aan boord van een MSC-schip werd gevonden, trok de Amerikaanse douane de zogeheten C-TPAT-status van de rederij voorlopig in. Dit betekent dat het bedrijf voorlopig niet meer op een soepel controleregime in Amerikaanse havens hoeft te rekenen, wat kan leiden tot vertragingen bij het afleveren van containers.

Verbeurdverklaring

Openbaar aanklager William McSwain van de staat Pennsylvania deed daar nog een schepje bovenop en dreigde het containerschip ter waarde van zo’n negentig miljoen dollar zelfs te onteigenen. ‘Wanneer een schip zo’n buitensporige hoeveelheid dodelijke drugs Philadelphia binnenbrengt, zullen we de strengst mogelijke consequenties nastreven om ons district en ons land te beschermen’, aldus McSwain.

Zo ver komt het voorlopig niet. Nu de rederij vijftig miljoen dollar borg, waarvan tien miljoen dollar aan contanten, heeft overgemaakt, is het schip onder voorwaarden vrijgelaten. Volgens diverse media heeft de ‘MSC Gayane’ de haven van Philadelphia inmiddels verlaten en is het onderweg naar Rotterdam.

Definitief vonnis

De overeenkomst tussen MSC en de Amerikaanse autoriteiten vereist dat de rederij het schip binnen negentig dagen terugbrengt naar een Amerikaanse haven, mocht een rechter in een definitief vonnis de ‘Gayane’ alsnog verbeurd verklaren.

Acht bemanningsleden, die worden vervolgd voor de drugssmokkel, zitten nog steeds vast. De overige zestien crewleden zijn volgens de Amerikaanse krant Wall Street Journal op vrije voeten gesteld.

Bron foto: Port of Hamburg