Dit heeft de Amerikaanse nieuwszender Fox gemeld. De rechter in kwestie, Patricia Seitz, houdt in juni een hoorzitting waarvoor ze onder meer voorzitter Micky Arison en president Donald Arnold wil oproepen. Carnival, het moederbedrijf van onder meer de Holland Amerika Lijn, wordt ervan beschuldigd allerlei milieuvoorschriften te overtreden, onder meer door oliehoudend afvalwater illegaal te lozen.

Eerdere boete

Het bedrijf kreeg twee jaar geleden al een boete van veertig miljoen dollar en proeftijd van vijf jaar opgelegd voor verschillende vergrijpen. Daarbij ging het onder meer om het gedurende een periode van acht jaar illegaal lozen van olie en daarover liegen tegen de Amerikaanse autoriteiten door schepen van Princess Cruises, eveneens onderdeel van Carnival. Onder de voorwaarden van de proeftijd zijn Carnival-schepen verplicht te allen tijde onafhankelijke inspecteurs aan boord toe te laten.

Volgens Seitz lijkt de top van het bedrijf zich niet bewust van de ernst van de situatie. Tegenover de The Miami Herald zei ze dat ‘de mensen aan de top dit behandelen als een mug’. ‘Als ik kon, zou ik alle leden van het management een paar dagen in een detentiecentrum laten doorbrengen. Het is verbazingwekkend hoe dat mensen helpt om zich op de realiteit te concentreren’, aldus de Amerikaanse districtsrechter.

Interne e-mails

Carnival heeft na een eerdere zitting laten weten om alle door de rechtbank vastgestelde problemen ‘volledig aan te pakken’. Openbare aanklagers beweren dat Carnival een programma heeft opgesteld om negatieve bevindingen van inspecteurs te elimineren, met vermelding van interne e-mails tussen dochtermaatschappijen van Carnival die verwijzen naar een praktijk van het voorbereiden van schepen voordat auditors aan boord kwamen.