De brug was onderdeel van de belangrijkste toegangsroute naar de haven. Wat de oorzaak was van het incident is nog onduidelijk. Mogelijk dat achterstallig onderhoud ervoor heeft gezorgd dat het brugdeel naar beneden stortte. Voorlopig zal het afzien worden voor het verkeer. Duidelijk is dat er een gapend gat overblijft in de infrastructuur van de stad. De brug is de belangrijkste transportweg voor Genua.

Noodweer

De verkeersbrug is dinsdag deels ingestort tijdens noodweer. Brokken beton en voertuigen vielen op de stad. De lokale autoriteiten zeggen dat enkele tientallen auto’s en een drietal vrachtwagens over de brug reden op het moment van de ramp.

Veel lichamen zijn aangetroffen in verpletterde voertuigen, zeggen bronnen binnen de hulpdiensten tegen het Italiaanse persbureau Ansa. Het dodental loopt mogelijk nog verder op, zegt een woordvoerster van de politie. Reddingswerkers hebben afgelopen nacht doorgezocht naar slachtoffers die onder het puin liggen.

Tragedie

Minister van Vervoer Danilo Toninelli sprak over een ‘vreselijke tragedie’. Hij zei tegen de Italiaanse staatstelevisie dat de ramp het gevolg is van achterstallig onderhoud en ‘de verantwoordelijken er voor moeten boeten’. Eerder zei minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini al dat de schuldigen er voor moeten opdraaien. ‘Ze zullen moeten betalen, betalen voor alles, en veel betalen’, zei hij.

Toninelli vindt dat koppen moeten rollen bij de uitbater van de rampbrug in Genua. ‘In de eerste plaats moet de top van Autostrade per l’Italia opstappen’, zei de bewindsman. Hij waarschuwde dat het bedrijf ook een forse naheffing tegemoet kan zien. Toninelli vindt dat Autostrade per l’Italia, een dochteronderneming van tolwegenexploitant Atlantia, zich niet aan gemaakte afspraken heeft gehouden. Hij heeft zijn ministerie opdracht gegeven de concessie in te trekken en ‘in te zetten op forse sancties die uitgaande van de contractuele voorwaarden kunnen oplopen tot 150 miljoen euro’.

Pylonen

Een groot deel van de 1100 meter lange Morandi-brug die een dal met het riviertje de Polcevera, woonwijken en industrieterreinen overspande, stortte kort voor het middaguur in. Een van de drie pylonen van gewapend beton zakte ineen en circa tweehonderd meter autosnelweg stortte naar beneden. De meeste slachtoffers zaten in de naar schatting 35 auto’s of trucks die op de brug reden.

De reddingswerkzaamheden worden ’s nachts voortgezet. ‘We zullen niet ophouden met zoeken’, zei het hoofd van de Italiaanse burgerbescherming Angelo Borrelli. Burgemeester Marco Bucci zei dat elf overlevenden uit het puin zijn gehaald. Vijf mensen zijn er zeer ernstig aan toe.

Volgens de brandweer zijn meer dan driehonderd hulpverleners in touw. Gebouwen bij de brug zijn na het instorten uit voorzorg ontruimd. Er bestaat een risico dat andere delen van de brug ook instorten.