Het land, dat momenteel kampt met een forse waardedaling van zijn munt, hoorde vorig jaar bij de top-10 snelst groeiende grote exportbestemmingen voor Nederlandse bedrijven. Nederland voerde in totaal voor zo’n 6 miljard euro aan goederen uit naar het land aan de Middellandse Zee. Dat was een kleine 18% meer dan in 2016. Er gingen bijvoorbeeld meer elektrische apparaten naar Turkije. Ook Nederlandse chemische producten, schroot, ijzer en staal vonden meer aftrek.

Import

De import van goederen uit Turkije bedroeg 2,8 miljard euro, wat neerkomt op een groei van bijna 2%. Het ging onder meer om kleding, andere garens en weefsels en groenten en fruit.

Nog geen maand geleden herstelden Nederland en Turkije hun diplomatieke relaties. Die waren zwaar onder druk komen te staan nadat de Nederlandse regering in maart vorig jaar twee Turkse ministers verbood om in Nederland campagne te voeren voor hun president Recep Tayyip Erdogan.

De rel was voor beide landen zelfs aanleiding hun ambassadeur terug te roepen. Bedrijven in de handel en logistiek reageerden dan ook positief toen de banden weer verbeterden.