TFG Transfracht, de dochter van Deutsche Bahn in het achterlandvervoer van trucklading tussen de zeehavens en binnenlandse terminals, voert een toeslag in (‘truck capacity surcharge’) voor het vervoer van trucklading over het spoor.

De toeslag gaat 1 oktober in en wordt geheven bij de terminals in Ulm, Kornwestheim, München, Nürnberg en Basel. Transfracht noemt als belangrijke reden voor de toeslag het toenemende tekort aan chauffeurs in het goederenvervoer over de weg. Ook lange wachttijden bij de terminals en bij verladers worden als reden aangevoerd.

Volgens Transfracht is er bij wegvervoerders onvoldoende bereidheid om te investeren in nieuw materieel, wegens de lage marges in het wegvervoer. Door de files op de weg komt het bovendien tot minder rondritten en een lagere transportcapaciteit.