De Rotterdamse rechter legde deze week vier voorgeleide chauffeurs, onder wie een Italiaan en een Litouwer, boetes van 500 euro op. Een ongeval met trucks geladen met giftige stoffen kan in de Botlektunnel leiden tot levensgevaarlijke situaties.

Volgens Anton van der Perk van de Vereniging Transportondernemers Nederland (Vetron), geciteerd door het AD, rijden steeds meer Bulgaren en Roemenen in de Rijnmond rond die ‘qua scholing lang niet op het niveau van de Nederlandse chauffeurs zitten’. Ze kennen de regels niet en snappen de borden niet.

Nederlandse regels

Van de vier veroordeelde chauffeurs had één, eveneens een Litouwer, een lading zwavelzuur aan boord. Deze chauffeur moest erkennen dat hij niet besefte dat de regels in Nederland afwijken van die in eigen land. Alle chauffeurs voerden als verweer aan dat ze door de drukte op de weg niet meer konden afslaan naar de Botlekbrug.

Deze brug heeft overigens nu en dan te maken met storingen of is gesloten om scheepvaart door te laten, voegt de Vetron eraan toe. Van der Perk zegt zich te kunnen ‘voorstellen’ dat chauffeurs in dat geval voor de tunnel kiezen. Maar hij ‘keurt het niet goed’.