De dertig jaar oude veerboot was in stormachtig weer onderweg van Sulawesi (voormalig Celebes) naar het veel kleinere Selayar toen het slagzij begon te maken. De kapitein besloot om het schip op een rif op zo’n 300 meter voor de kust van Selayar te zetten om te voorkomen dat het zou zinken.

Verantwoording

Aan boord van het 59 meter lange schip waren waarschijnlijk ongeveer 190 mensen en zo’n vijftig voertuigen. Daarvan zijn er 155 gered, meldt de Strait Times. Op Youtube-filmpjes (zie onder) is te zien dat trossen passagiers met reddingsvesten in kleine bootjes en reddingsvlotten proberen over te stappen. Het lijkt erop dat veel mensen daarbij door de zware weersomstandigheden te water zijn geraakt en verdronken.

Volgens de Indonesische transportminister Budi Karya Sumadi konden grotere schepen de plaats van de ramp niet bereiken. Hij zei verder dat een onderzoek naar de toedracht wordt ingesteld en dat de rederij verantwoording moet afleggen als blijkt dat het schip niet zeewaardig was. Volgens een hoge regeringsambtenaar zijn de gezagvoerder en de eigenaar als laatste van boord gedaan.

Jutezakken met geld

Volgens lokale media vervoerde het schip ook voor bijna twee miljoen euro aan roepia’s in jutezakken. Dat geld zou bestemd zijn voor een bank op Selayar, die bonussen aan plaatselijke ambtenaren moest uitbetalen. Het geld zou in goede orde van boord gehaald zijn.

De ramp gebeurde op dezelfde dag dat de autoriteiten aankondigden dat niet langer gezocht wordt naar de meer dan 160 vermiste opvarenden van een passagiersboot, die drie weken geleden verging in het vulkanische Tobameer op Sumatra. Het vaartuig zelf is gelokaliseerd, maar ligt op een diepte van zo’n 450 meter. Indonesië zegt niet over de middelen te beschikken om de lichamen vanaf die diepte te bergen.

Bron foto en video: YouTube