Het nieuwe systeem, dat de behandeling van schepen en lading in de betrokken havens moet vergemakkelijken en verbeteren, heeft de naam RPIS gekregen. Dit staat voor RheinPorts Information System. De Europese Commissie steunde de ontwikkeling ervan met subsidie.

Aan het systeem doen onder meer de havens van Basel, Weil am Rhein, Mulhouse, de Rijnhavens van Karslruhe en de Port Autonome de Strasbourg mee. Ze hebben samen met de exploitanten van containerterminals en rederijen in de binnenvaart drie jaar aan RPIS gewerkt.

Inmiddels maakt ruim 80% van de rederijen gebruik van het systeem, waarmee ze gemakkelijker ligplaatsen kunnen vinden in alle aangesloten havens. Het voordeel voor terminals is dat het planningsproces wordt bespoedigd. De havens aan de Boven-Rijn sloegen vorig jaar bijna 733.000 teu aan containers over, 9% meer dan een jaar eerder.