De Duitse containerrederij zal binnen de door de Verenigde Staten afbouwperiode stoppen met het vervoeren van goederen die  in de sanctielijst zijn opgenomen. Ook zal er vóór de deadline van 4 november besloten worden wat er met de overige diensten gebeurt, meldt Hapag-Lloyd aan Reuters.

Hapag-Lloyd heeft geen directe diensten op Iran, maar onderhield via een externe partner twee feederdiensten op het land vanuit Jebel Ali. ‘Eén van die twee diensten is nu gestopt, de andere wordt heroverwogen’, meldt de rederij. Het bedrijf wacht op verdere verduidelijking van welke activiteiten straks nog worden toegestaan voor het een definitief besluit neemt over de tweede feederdienst.

Hapag-Lloyd is daarmee de zoveelste rederij die voorsorteert op een exit uit het land. Ook MSC en Maersk Line maakten eerder al bekend hun diensten op het land opnieuw te bekijken. MSC is al gestopt met het aannemen van nieuwe boekingen, maar zal gedurende de afbouwperiode nog wel toegestane goederen zoals voedselwaren vervoeren.

De Verenigde Staten trok zich eerder dit jaar terug uit de nucleaire deal met Iran en heeft nieuwe sancties aangekondigd. Bedrijven die na de deadline van 4 november nog ‘verboden’ handel drijven met Iran kunnen geen zaken doen in de VS, wat voor rederijen een belangrijke markt is.