De groupagespecialist uit Wondelgem wil vol inzetten op intermodaal vervoer naar zowel Italië als een reeks andere Europese landen. Transuniverse wijst op de toenemende schaarste aan chauffeurs in het wegvervoer en de wens van klanten om het vervoer van hun lading duurzamer te maken.

Het bedrijf heeft uitvoerig advies ingewonnen bij Multimodaal Vlaanderen, een afdeling van de organisatie VIL. Multimodaal Vlaanderen adviseerde onder meer over de beste routes, zoals naar Italië, goede partners aan de andere zijde van het spoortraject, de geschikte ladingdragers en de randvoorwaarden.

Tussen België en Milaan begint Transuniverse voorlopig alleen met spoorvervoer voor volle vrachten, omdat die minder tijdsgevoelig zijn dan groupagevervoer. Het bedrijf onderhoudt ook al een spoordienst op Hongarije, maar de praktische organisatie daarvan berust bij de partners. Op Italië verzorgt Transuniverse de dienst zelf.

Een operator voor de Milaan-dienst is nog niet aangetrokken. Transuniverse denkt dat het binnen een maand of drie tot een keuze komt. Er wordt wel alvast 300.000 euro geïnvesteerd in dertig 45-voets ‘highcube’ en palletbrede containers. Chassis voor voor en natransport in België en Italië worden gehuurd.