Acties bij P&O Ferries in Rotterdam

Ferry's

Werknemers van P&O Ferries beginnen per donderdag met acties om betere arbeidsvoorwaarden af te dwingen. Op dinsdag, woensdag en donderdag zullen zij elke avond twee uur lang het werk neerleggen. 

De acties bestaan uit werkonderbrekingen en poortacties, meldt FNV Havens. Op dinsdagen en donderdagen leggen de werknemers het werk van 19.00 tot 21.00 uur stil en op de woensdagen van 20.30 tot 22.30 uur.

Doel is om de rederij in de portemonnee te raken zonder daarbij de passagiers tot overlast te zijn, stelt vakbondsbestuurder Niek Stam. ‘Het kadepersoneel is de afgelopen jaren flexibeler gaan werken zodat de schepen ’s avonds eerder kunnen vertrekken. Daardoor konden zij langzamer varen, waardoor P&O Ferries brandstof kon uitsparen. In plaats van dat te belonen klaagt de rederij nu dat het personeel ’s avonds nog anderhalf uur betaald wordt nadat het schip weg is. Daarom gaan we weer terug naar de oude situatie. Passagiers zullen nog steeds op tijd aankomen, maar daarvoor zal P&O Ferries sneller moeten varen wat meer brandstof kost.’

De vakbond voert al maandenlang gesprekken met P&O Ferries over een nieuwe cao, maar die onderhandelingen liepen vorige maand vast waarop de vakbond de rederij een ultimatum stelde. Die is op 26 april afgelopen.

De werknemers willen loonsverhoging en werkgelegenheidsgarantie en FNV Havens eist dat bezuinigingen op het personeel uitblijven. ‘Onze eis is 2% loonsverhoging per jaar voor 2018 en 2019 bovenop de automatische prijscompensatie, een eenmalige uitkering van 900 euro en een verlenging van de werkgelegenheidsgarantie tot 2023′, zei FNV-bestuurder Niek Stam eerder.

De rederij, die een groot aantal veerdiensten tussen Rotterdam en Groot-Brittannië onderhoud, heeft zo’n honderd kademedewerkers in dienst die sinds januari 2017 geen cao meer hebben. FNV Havens heeft daarom een nieuwe cao voorgesteld met een looptijd van drie jaar die met terugwerkende kracht ingaat, vanaf 1 januari 2017 tot en met 31 december 2019.  Andere eisen gaan over avondmaaltijden, compensatie van overwerk, afspraken rond ziekte, berekening van ploegentoeslag en afspraken rond de ‘Senioren Haven Fit regeling’.

Als P&O Ferries niet ingaat op de eisen leggen de werknemers tijdens de Pinksterdagen mogelijk langer neer. ‘De mannen zijn het unaniem eens met deze eisen en praten zelfs al over een staking voor vier dagen in het Pinksterweekeinde’, zegt Stam. ‘Als er zo’n actie volgt zal dat vijf dagen van tevoren bekend worden gemaakt, zodat passagiers tijd hebben om andere reisplannen te maken.’

P&O Ferries was vanmorgen niet direct beschikbaar voor commentaar, maar zei in een eerdere reactie de acties onrechtvaardig te vinden. De Pinksterdagen zijn één van de drukste dagen voor de veerdienst en het bedrijf vreest dat duizenden passagiers en bedrijven het slachtoffer kunnen worden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Acties bij P&O Ferries in Rotterdam | NT

Acties bij P&O Ferries in Rotterdam

Ferry's

Werknemers van P&O Ferries beginnen per donderdag met acties om betere arbeidsvoorwaarden af te dwingen. Op dinsdag, woensdag en donderdag zullen zij elke avond twee uur lang het werk neerleggen. 

Dit artikel verder lezen?

De koning wordt 57 jaar en NT trakteert:

Ontvang 57% korting op een Digitaal abonnement!

Abonneer nu