Dat zeggen verladersorganisatie EVO en exportvereniging Fenedex na een bijeenkomst woensdag over ondernemen in Iran.

Volgens de brancheverenigingen zetten met name de Verenigde Staten een rem op de verdere ontwikkeling van het betalingsverkeer. Doordat de Amerikanen de financiële sancties tegen Iran nog niet volledig hebben afgebouwd, zijn ook Nederlandse banken afwachtend met het zetten van stappen, zo concluderen ze.

EVO en Fenedex roepen de Nederlandse banken op om op zoek te gaan naar mogelijkheden om het betalingsverkeer met Iran weer op te starten. Ook adviseren ze ondernemers om te kijken of zij met kleinere banken zonder Amerikaanse connecties kunnen werken.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) stelt in een reactie dat het betalingsverkeer met Iran stap voor stap tot stand kan worden gebracht, maar dat er zorgvuldig te werk moet worden gegaan. ‘Iraanse banken zijn bezig met een inhaalslag om aan internationale wet- en regelgeving te voldoen’, aldus de NVB. ‘Zo is er in Iran een wet tegen de financiering van terrorisme gemaakt. Daarnaast bemoeilijken de Amerikaanse sancties het zaken doen met Iran.’

Onder leiding van het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn vertegenwoordigers van banken vorige week op handelsmissie geweest in Iran, onder meer om inzicht te krijgen waar meer werk nodig is en waar Nederland ondersteuning kan bieden. De NVB adviseert daarnaast ondernemers die zaken willen doen met Iran contact op te nemen en te overleggen met hun bank.