Bruyninckx vindt dat het dienstenaanbod van de loodsen zich op drie punten moet onderscheiden: bekwaamheid, beschikbaarheid en betaalbaarheid. Wat de bekwaamheid van de loodsen betreft, maakt hij zich geen zorgen. “Ik heb nog nooit in mijn carrière één negatieve opmerking gehoord over de Vlaamse loodsen.” De beschikbaarheid en de betaalbaarheid van de loodsen zijn volgens hem wel een punt van zorg. Hij noteert een groter wordende discrepantie tussen de kosten en inkomsten. Het ontbreken van een overlegplatform voor de loodstarieven is daar volgens Bruynickx debet aan. Hij pleit verder voor een grotere transparantie inzake de beschikbaarheid van de loodsen.

Het gehele interview met Bruyninckx waarin hij het onder andere ook nog over het GRUP heeft, leest u in de krant van dinsdag 3 januari.