Met de uitbreiding, die ruim 460 miljoen gaat kosten, wordt de capaciteit van de veerhaven verdubbeld. De terminal wordt de op een na grootste in Groot-Brittannië na de bestaande in Dover zelf.

“Met het besluit geeft de regering duidelijk aan te verwachten dat het verkeer door deze ‘gateway’ belangrijk zal toenemen als de huidige recessie voorbij is”, aldus directeur Bob Goldfield van Port of Dover. “Dit is een fantastische dag voor de haven en de toekomst op lange termijn.” Tegelijk met de tweede terminal worden ook het havenfront en de belangrijkste aanvoerwegen in Dover zelf aangepakt.

Uitbreiding van de capaciteit staat al jaren op de agenda. Het havenbestuur heeft daarvoor een lange procedure af moeten leggen met uitgebreide inspraakrondes en veel overleg met de klanten, andere belanghebbenden en de plaatselijke gemeenschap. Directeur havenontwikkeling Mike Krayenbrink die dat hele proces leidde: “De schaal en gedetailleerdheid van de consultatie die we hebben ondernomen, is zonder precedent.”