Bij de publicatie van de cijfers over de eerste negen maanden, die nog steeds 9% hoger lagen dan een jaar terug op hetzelfde tijdstip, toonde de Zeeuwse havenbeheerder zich nog voorzichtig in zijn prognose over het hele jaar. Een nieuw record zou afhangen van de ontwikkeling van de economie in het laatste kwartaal. Op het Havendiner van Zeeland Seaports, woensdagavond in Westdorpe in Terneuzen, liet directeur Hans van der Hart die schroom varen. Hij voorspelde een maritieme overslag in Vlissingen en Terneuzen samen van 35 miljoen ton in 2011. Maar het zou ook nog wat meer kunnen worden.

“We zijjn geen regionale haven”, beklemtoonde Van der Hart. “We moeten en zullen inspelen op de schaalvergroting in de scheepvaart”, ging hij in een adem voort. Zeeland Seaports wil dat ook in de containersector doen. “Het aantal havens in Noordwest-Europa dat de steeds groter wordende schepen kan ontvangen, is beperkt. Wij zijn er wel een van en dat voordeel zullen we optimaal moeten benutten.”

Hij brak in dit verband een nieuwe lans voor de Westerschelde Container Terminal in Vlissingen. “De WCT blijft een absoluut speerpunt voor ons.” De directeur van de Zeeuwse havens kon zich optrekken aan de verklaring van minister Schultz van Haegen dat de WCT “een heel belangrijke investering” blijft.

“We hebben goud in handen. Laten we dat verzilveren”, sprak Hans van der Hart zijn geloof in de toekomst van de Zeeuwse havens uit.