Bilbao werd bij voldoende ladingaanbod al occasioneel aangelopen door de schepen van zowel de rond-de-werelddienst (Pearl String) als de schepen van de dienst op het Midden-Oosten/India. De beslissing is nu gevallen de Spaanse haven minstens éénmaal per maand te bedienen met de India-dienst waarvan de capaciteit wordt uitgebreid. Aan de basis van die beslissing ligt een Spaans exportcontract van spoorstellen voor Saoedi-Arabië. Geodis treedt daarbij op als project-expediteur.

De India-dienst van Rickmers wordt voortaan met vijf schepen uitgebaat. Het gaat om de op lange termijn ingecharterde ‘Linde’ en ‘Martin’ (12.800 dwt met elk een hefvermogen tot 204 ton), de nieuwbouwschepen ‘Rickmers Yokohama’ (foto) en de zopas opgeleverde ‘Rickmers Tianjin’ (17.000 dwt met elk een hefvermogen tot 300 ton) en de eveneens zopas opgeleverde ‘Baltic Winter’ (19.000 dwt en een hefvermogen tot 800 ton) die voor zes maanden is ingecharterd. Basishavens naast Bilbao zijn Hamburg, Antwerpen, Genua, Mumbai en Channai.

Het Midden-Oosten wordt nu vooral bediend met de Pearl String-dienst, negen schepen van 30.000 dwt die overigens ook occasioneel Bilbao blijven aanlopen.