Dat heeft topman Pierre-Henri Gourgeon (foto) vrijdag gezegd. Volgens de Franse bestuurder staat de vrachtbranche te veel onder invloed van economische schommelingen.

Gourgeon kondigde nieuwe bezuinigingen aan voor dit boekjaar en het volgende. Die moeten het bedrijf beter in staat stellen de strijd aan te binden met Duitse concurrent Lufthansa. “Wij beschouwen onze resultaten over de eerste helft van het jaar als teleurstellend”, aldus de AF-KLM toppman. “Wij merken dat onze concurrentiepositie niet op het niveau is van die van onze Europese concurrenten.” Hij herhaalde desondanks de verwachting dat de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie over het gehele boekjaar op operationeel gebied zwarte cijfers zal schrijven.

Eerder deze week bracht het Franse zakenblad Les Echos naar buiten dat Air France KLM 700 tot 800 miljoen euro per jaar extra wil bezuinigen bovenop de eerder aangekondigde sanering van 470 miljoen euro. Daarbij zou geen enkel bedrijfsonderdeel worden gespaard. Air France KLM zou de kostenbesparingen willen gebruiken om zijn schulden te verlagen en investeringen te kunnen doen, aldusde krants.