Hoeksteen van Distripolis is een netwerk van blauwe uitvalsbasissen. Die platformen worden als ‘Blue’ aangeduid. Zij vormen een schakel tussen de grote distributiecentra en de ‘final mile’-leveringen.

In Parijs worden de goederen gegroepeerd in het distributieplatform van Geodis in Bercy. Vandaar worden ze naar acht stedelijke Blue-platformen gebracht. Die liggen allemaal kortbij de belangrijkste Parijse retailcentra. Vervolgens worden van hieruit kleine pakjes en palletten tot 200 kg met zuivere voertuigen (elektrische wagens en driewielers) afgeleverd bij de klanten. De levering van zendingen boven 200 kg vindt voorlopig plaats met een Euro 5-truck. Later wil Geodis overschakelen op Euro 6-voertuigen en hybride trucks.

Distripolis wordt in Parijs uitgerold tussen 2011 en 2015. Met dit distributiesysteem kan de logistieke groep naar eigen zeggen dit jaar de hoeveelheid CO2, broeikasgassen en fijnstof voor zijn activiteiten in Parijs al met 365 ton verminderen. Als het systeem in 2015 volledig operationeel is, zou de reductie op 1.747 ton komen. Wat 85% minder is dan wat Geodis vandaag in Parijs uitstoot.