Dat meldt NRC Handelsblad in een uitvoerige reportage over het moederbedrijf SHV. Daaruit blijkt dat er ook strafrechtelijk onderzoeken lopen naar twee andere SHV-bedrijven. Econosto (onder meer pijpleiding-technologie) en diervoederfabrikant Nutreco. De krant besteedde eerder al aandacht aan de onregelmatigheden bij Econosto. Het bedrijf zou jarenlang inkopers van olie- en chemiebedrijven hebben omgekocht in ruil voor bestellingen.

Mammoet zou drie miljoen euro smeergeld hebben betaald voor het bergen van scheepswrakken in de baai van Nouadhibou in Mauritanië, een klus waarmee volgens NRC veertig miljoen euro EU-geld is gemoeid. Een vergelijkbaar bedrag zou zijn betaald voor het bergen van wrakken voor de kust van Irak. Ook bij de hijskranen-divisie van Mammoet zou sprake zijn van omkoping in het Midden-Oosten.

De bergingstak, Mammoet Salvage, is overigens twee jaar geleden verkocht aan het bedrijf Koole Contractors in Vijfhuizen, vlakbij Haarlem. Mammoet werd in 2001 wereldberoemd met de berging van de Russische kernonderzeeër ‘Koersk’. De groep was toen nog in handen van ondernemer Frans van Seumeren, die het bedrijf later stapsgewijs overdeed aan SHV. Dat is met een omzet van zo’n twintig miljard euro en zo’n 60.000 werknemers een van de grootste familiebedrijven van Nederland.