De ongeveer negentig werknemers van het Zeeuwse stuwadoorsbedrijf Ovet krijgen in vier jaar tijd 11% loonsverhoging bovenop de inflatiecompensatie.


Dat heeft de vakbond FNV Havens laten weten na afloop van de cao-onderhandelingen. Volgens bestuurder Cees Bos is het akkoord ‘onder grote actiedruk’ tot stand gekomen. Volgens hem legden werknemers het werk al neer voordat het tot 1 februari gestelde ultimatum afliep. ‘Daarmee hebben ze een cruciale bijdrage geleverd aan dit resultaat en hebben we precies gekregen wat we wilden’, aldus Bos.

De werknemers krijgen over het afgelopen jaar met terugwerkende kracht een loonsverhoging van in totaal 5%. Dit jaar en de komende twee jaar krijgen ze steeds 2% extra bovenop de automatische prijscompensatie. Verder wordt onder meer het derde WW-jaar ‘ gerepareerd’. Bos spreekt van ‘de beste cao in jaren’.

Ovet heeft bulkterminals in Vlissingen en Terneuzen en behandelt met drijvende kranen ook schepen op de Schelde. Het bedrijf is sinds enkele jaren volledig in Amerikaanse handen. HES International, in handen is van de investeerders Riverstone en Carlyle, heeft 49,9% in handen. Oxbow Transport, eigendom van de steenrijke Koch-broers, heeft 50,1%.