Vopak Terminal Eemshaven wordt voor 90% verkocht aan Whitehelm Capital, een Australische beheerder van investeringen in infrastructuur.


Vopak is samen met investeringsbank NIBC op 50/50-basis eigenaar van de vijf jaar geleden geopende terminal, die dient voor de opslag van strategische brandstofvoorraden voor Nederland en andere leden van de Europese Unie. Vopak houdt 10% in handen, wat betekent dat NIBC zijn hele belang van de hand doet.

De terminal bestaat uit elf tanks met een gezamenlijke inhoud van 660.000 kubieke meter voor de opslag van vooral benzine, diesel en ruwe olie. Die voorraden worden aangelegd op last van de Europese Unie en de International Energy Agency. Landen die lid zijn van een of beide organisaties zijn verplicht strategische voorraden aan te houden voor tijden van crisis.

Vopak blijft de terminal beheren en volgens de Rotterdamse groep verandert er niets aan de exploitatie. De verkoop hangt samen met het besluit van Vopak van enkele jaren geleden om zich te concentreren op terminals met een hoge toegevoegde waarde. De transactie levert een boekwinst op, waarvan de hoogte in het komende kwartaalbericht wordt gemeld.