De in Zwitserland gevestigde offshore-reus Transocean koopt voor 1,1 miljard dollar zijn Noorse branchegenoot Songa Offshore.


Daarmee krijgt de exploratiegroep zeven zeer grote booreenheden in handen, die ontworpen zijn voor diep water en werk in extreme omstandigheden, onder meer in het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan. Daaraan gekoppeld is een werkvoorraad met een waarde van ruim vier miljard dollar, waarmee het totale orderboek aangroeit tot 14,3 miljard dollar. Daarnaast rekent de groep op synergievoordelen van veertig miljoen dollar.

Volgens offshore-analisten gaat het om de veruit grootste deal in de offshoresector sinds het begin van de crisis op die markt, die veroorzaakt werd door de val van de olieprijs medio 2014. In totaal is er meer dan drie miljard dollar gemoeid met de transactie, waarvan 1,7 miljard via de overname van leningen aan Songa.

Met de acquisitie krijgt Transocean een sterke positie in de Noorse offshore olie- en gaswinning, waar de komende jaren enkele zeer grote projecten op stapel staan. Eerder dit jaar verkocht de groep zijn vloot van vijftien zelfheffende booreilanden (jack-up rigs), die in relatief ondiep water worden ingezet, aan het eveneens Noorse Borr Drilling. Op die transactie leed het bedrijf een fors boekwaardeverlies.

Ongeveer een jaar geleden liep het drijvende booreiland ‘Transocean Winner’ van de groep tijdens een storm op de Schotse kust, toen het door het Nederlandse Alp Marine van Noorwegen naar een sloper in het Middellandse Zee-gebied werd gesleept. Nadat het gevaarte geruime tijd vastzat op de rotskust van het Isle of Lewis, slaagde Smit Salvage erin om het vlot te trekken.